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Sweet & sour aubergines / Beringelas Agridoce / Berenjenas Agridulce

This dish is based on the Sicilian classic Caponata. It can be made up to 2 days ahead and reheats very well. For a sensational side dish or toss through cooked pasta.
Aubergines can be purchased all year round and come in different varieties of colour and shape. Put aubergines on your weekly shopping list and you will be amazed what creations you discover.
I am submitting this recipe to be included in Reeni`s June Side Dish Showdown






                                    Preparation 20 minutes
Cook 45 minutes
Serves 6
Ingredients:
3 medium aubergines, cubed
1 red onion, chopped
4 tbsp olive oil
1 tbsp capers
85 g green olives
400 g ripe tomatoes, chopped
3 tbsp red wine vinegar
                                    1 tbsp sugar, brown or white


1 Heat oven to 170ºC/Gas 5. Toss the aubergines and onion in the oil, season and bake for 20 minutes until starting to tenderise and brown.
2 Stir in the capers, olives, tomatoes, vinegar and sugar. Cook for a further 25 minutes, stirring occasionally, until everything is soft. Serve warm or at room temperature.






Esta receita é baseada no prato clássico Siciliano Caponata e pode ser feito com 2 dias de antecedência pois aqueçe muito bem. Sirva como acompanhamento ou como molho base para uma massa.
Com esta receita participo no passatempo da Reeni`s June Side Dish Showdown






Preparação 20 minutos
Confecção 45 minutos
Serve: 6
Ingredientes:
3 berinjelas médias, cortada em cubos
1 cebola vermelha picada
4 c. de sopa de azeite
1 c. de sopa de alcaparras
85 g de azeitonas verdes
400 g de tomates maduros picados
3 c. de sopa de vinagre de vinho tinto
1 c. de sopa de açúcar, amarelo ou branco


1 Pre-aqueça o forno a 170ºC/Gás 5. Envolva as berinjelas e a cebola no azeite, tempere com sal e pimenta e asse durante 20 minutos, até começar a dourar.
2 Adicione as alcaparras, azeitonas, tomate, vinagre e açúcar. Asse por mais 25 minutos, mexendo ocasionalmente. Sirva.






Esta receta se basa en el clásico plato Siciliano Caponata y se puede hacer con 2 días de antelación, ya que se calienta muy bien. Servir como guarnición o como una salsa para pasta.
Con esta receta participo en el pasatiempo de Reeni`s June Side Dish Showdown






Tiempo total de preparación 1 hora 5 minutos
Porciones: 6
Ingredientes:
3 berenjenas medianas, cortadas en cubitos
1 cebolla morada, picada
4 cucharada de aceite de oliva
1 cucharadas de alcaparras
85 g de aceitunas verdes
400 g de tomates maduros, picados
3 cucharadas de vinagre de vino tinto
1cucharada de azúcar


1 Precaliente el horno a 170ºC/Gas 5. Envuelva las berenjenas y la cebolla en aceite de oliva, salpimentar y hornear durante 20 minutos, hasta que se doren.
2 Añadir las alcaparras y las aceitunas, tomates, vinagre y azúcar. Hornee por 25 minutos más, revolviendo ocasionalmente. Sirva.






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Rhubarb crumble muffin / Muffins de ruibarbo crocante




Magic Flavours  is now 2 years old!
It was another great year filled with lots of tasty food cooked for my family and friends.
On the other side there was the fun of photographing all of the food. Its not easy to manage a Blog written in three languages and somehow to find time to visit all your marvelous food Blogs.  
I would like to take the opportunity to thank all of my followers for their continued support. I am looking forward to another year of tasty food!

Breakfast on the go. You can replace the rhubarb with strawberries, blueberries, apple and cinnamon or any other fruit of your fancy.




Preparation 20 minutes
Cook 25 minutes
Makes 12
Ingredients:
315 g plain flour
50 g oats
80 g light brown sugar
1 tsp ground cinnamon
½ tsp salt
175 g butter, 75 g soft, 100 g melted
200 g rhubarb, trimmed, sliced into 3 cm lengths
2 tsp baking powder
145 g caster sugar
180 ml buttermilk
1 tsp vanilla extract
2 eggs




1 Mix 75 g flour, oats, brown sugar, cinnamon and ¼ tsp salt in a bowl. Rub the soft butter through the dry mix until it resembles breadcrumbs. Toss the rhubarb in 1 tbsp flour.
2 Preheat the oven to 180ºC/Gas 4.
3 Sift 225 g flour, the baking powder and ¼ tsp salt into a mixing bowl. Add the caster sugar, stir to mix. Whisk the buttermilk, melted butter, vanilla and eggs, add to the dry mix, stir quickly until just combined.
4 Divide the batter between 12 hole muffin tin. Top each with the rhubarb, then with the crumble mix. Bake in the oven for 20 minutes, or until a skewer inserted comes out clean. Allow to cool for 5 minutes, out on a wire rack.






Magic Flavours faz hoje 2 anos!
Este foi outro ano repleto de receitas saborosas cozinhadas para a família e amigos.
Por outro lado, houve a diversão de fotografar as receitas, trabalho que encontro fascinante. Não é fácil gerir um blog escrito em três idíomas e de alguma forma também encontrar tempo para visitar os vossos blogs cheios de pratos bem maravilhosos.
Gostaria de aproveitar a oportunidade e agradecer a todos os meus seguidores pelo vosso contínuo apoio. Tenho planos de continuar por aqui e por mais um ano de comida saborosa!

Crumble é uma sobremesa de origem Britanica que surgiu durante a Segunda Guerra Mundial devido ao racionamento pois não havia ingredientes suficientes para os bolos tradicionais que exigiam muito farinha, gordura e açucar para a massa. O crumble é uma mistura doce feita com farinha e manteiga que se coloca no topo das futas e vai ao forno até que a cobertura fique crocante. A cobertura pode conter também aveia em flocos, amêndoas ou nozes. 
O leitelho ou leite de manteiga é um líquido que se obtém aquando do batimento da nata (previamente ajustado o seu conteúdo em gordura) em manteiga.
É o caso do buttermilk, traduzido normalmente por leitelho. Ora, o leitelho dificilmente compõe o receituário brasileiro, sendo mais comum o seu uso em Portugal.
Na falta do leitelho, pode-se substituí-lo misturando uma colher de sopa de vinagre ou sumo de limão para cada chícara de leite e deixando-se a mistura quieta por 10 minutos. Sucesso total!
Podem tentar substituir pela mesma quantidade de leite com uma colher de chá de sumo de limão ou vinagre destilado. Deixe descansar por 10 minutos. No entanto nesta receita o leitelho faz a diferença e por isso não posso garantir exatamento o mesmo resultado e sabor com a substituição.
Podem comprar no Aldi, no Intermarché ou no Continente, existem várias marcas, e terá a designação de "Buttermik", "buttermilch" ou "babeurre". Encontra-se normalmente na secção dos frescos, próximo do leite do dia e da Creme fraiche.
Podem substituir o ruibarbo por morangos, nactarinas, mirtilos, maçã com canela, a escolha é tua.



Preparação 20 minutos
Confecção 25 minutos
Quantidade 12 muffins
Ingredientes:
315 g de farinha sem fermento
50 g de flocos de aveia
80 g de açucar mascavo
1 c. chá de canela em pó
½ c. chá de sal
175 g de manteiga, 75 g amolecida e 100 g derretida
200 g ruibarbo, cortados em pedaços de 3 cm
2 c. chá de fermento em pó
145 g de açucar fino
180 ml de leitelho
1 c. chá de extracto de baunilha
2 ovos






1 Num recipiente, misture 75 g de farinha com os cereais de aveia, açucar mascavo, canela ¼ de c. chá de sal, depois adicione a manteiga amolecida e envolva tudo para obter o crumble. Misture o ruibarbo a uma c. de sopa de farinha.
2 Pré-aqueça o forno a 180ºC/Gas 4.
3 Num recipiente, peneire 225 g de farinha, fermento, adicione ¼ c. chá de sal, açucar e envolta tudo. Adicione o leitelho, manteiga derretida, baunilha e os ovos, misture aos ingredientes secos.
4 Divida a massa entre as forminhas de muffin. Coloque no forno durante 20 minutos. Coloque numa grelha a arrefecerem.







Magic Flavours hace hoy dos años!
Este fue otro año lleno de sabrosas recetas cocinadas para la familia y amigos.
Por otra parte, estubo la diversión de fotografiar las recetas, trabajo que encuentro muy fascinante . No es fácil administrar un blog escrito en tres idiomas y de alguna manera también encuentrar tiempo para visitar todos vuestros blogs llenos de recetas maravillosas.
Me gustaría aprovechar esta oportunidad y dar las gracias a todos mis seguidores por su continuo apoyo.

Crumble es un pastel elaborado con frutas originario de la cocina Inglesa. Se elabora con diversas frutas a las que se recubre con una masa de harina y manteca (generalmente mantequilla) y azúcar, todo ello se introduce en el horno. Se suele servir acompañado de natillas, helado o compotas de diferentes frutas. Se suele servir caliente tras una comida. El crumble nació debido al racionamiento de alimentos existente en Inglaterra durante la Segunda Guerra Mundial. Puedes sustituir cualquier fruta por el ruibarbo, fresas, nectarinas arándanos, manzana con canela, lo que quieras.






Tiempo total de preparación 45 minutos
Cantidad 12
Ingredientes:
315 g de harina sin levadura
50 g de copos de avena
80 g azúcar moreno
1 cucharadita de canela en polvo
½ cucharadita de sal
175 g de mantequilla, 75 g ablandada y 100 g derretida
200 g de ruibarbo, cortados en trozos de 3 cm
2 cucharaditas de polvo de hornear
145 g de azúcar
180 ml de suero de leche
1 cucharadita de extractro de vainilla
2 huevos





1 En un tazón, mezcle 75 g de harina, avena, azúcar moreno, canela y ¼ cucharadita de sal, a continuación agregar la mantequilla ablandada y trabajar muy rápido con la mano para hacer el crumble. Mezclar el ruibarbo con una cucharada de harina.
2 Precaliente el horno a 180ºC/Gas 4.
3 En un tazón, tamizar 225 g de harina y el polvo de hornear, añadir ¼ cucharadita de sal, azúcar e mezclar todo. Mezclar el suero de mantequilla, mantequilla derretida, vainilla y los huevos, mezclar a los ingredientes secos.
4 Divida la mezcla entre los moldes y hornear durante 20 minutos.   


Puedes hacer tu propio suero de mantequilla, añadiendo una cucharada de vinagre blanco destilado a la leche y dejar reposar unos 10 minutos.
Receta simples:
1 taza de suero de mantequilla (sustituible por 1 taza de leche y 1 cucharada de limón o vinagre)




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Raw Mango Thokku / Pickle de manga / Pickle de mango

Asafoetida can be well-near impossible to find in a regular grocery store, but any Indian specialty foods store will carry it.
If you can't find this spice in your community, you can either replace it with a pinch of garlic powder or onion powder.
Thokku is halfway between a thogayal and a pickle. Thokku can be used as a dip, spread, curry or a pickle. You can eat it with flatbreads, curd rice, spread it over bread or eat it mixed with hot rice.
Recipe source:Chitra Sendhil






Raw Mango Thokku
Ingredients :
½ Kg raw mango
5 red chillies, finely chopped
1½ tsp fenugreek powder
1 tsp turmeric powder
½ tsp Asafetida
salt, to taste
4 tbsp sesame oil
1 tsp mustard seeds






1 Wash the raw mango and cut it into small pieces.
2 Grind it in the blender make a coarse paste, no need to add water while grinding. Remove the paste and set aside.
3 In a frying pan, add 3 tbsp of sesame oil. Put the mango paste and the salt to it.
Saute well till it gets cooked.
4 Add the turmeric powder, finely chopped chillies, mix well and saute for sometime.
5 Add the fenugreek powder, mix it and switch off the hob, add the mustard seeds mixed up with 1 tbsp sesame oil.Once the thokku cools down, store it in an air tight container. Refrigerate and  preserve for several months. Enjoy with curd rice.


Curd rice is a savory Indian dish that contains rice, yogurt (curd) and spices. There are many variations of curd rice and many people of Indian descent eat curd rice every day at the end of meals. Some people prefer hot curd rice and others prefer cold curd rice. Prepare curd rice in a simple fashion for an everyday meal or for a special meal and enjoy the blend of exotic flavours.


Curd rice
Serves 4
Ingredients:
2 tbsp cooking oil
2 tsp mustard seeds
5 curry leaves
4 dried red chilies
2 green chilies
4 tsp ginger root, finely chopped
1 small plain yogurt
400 g cooked rice
salt


1 Prepare the curry leaves, the red chilies, the green chilies and the ginger root by chopping these ingredients finely.
2 Measure the oil and place it into the frying pan. Heat the oil over medium-high heat until it is hot.
3 Add the mustard seeds, curry leaves, red chilies, green chilies and ginger root to the hot oil in the frying pan. Stir and cook the seasonings for approximately 10 minutes. The longer you cook the seasonings, the more flavourful the curd rice will be. Remove the frying pan from the heat.
4 Add the yogurt and the salt to the hot seasonings. Stir the ingredients well. Add the cooked rice and stir well again.
5 Serve the curd rice immediately.







Asafoetida ou assafétida pode ser dificil de encontrar num supermercado normal, mas vai encontrá-la em qualquer loja de productos de especialidade Indiana.
Se não conseguir encontrar esta especiaria pode substituí-la por uma pitada de alho ou cebola em pó.
Este pickle pode servido para acompanhar caris, flatbreads, arroz Indiano de iogurte (curd rice) ou misturado com  arroz quente.
A receita de Pickle de manga foi retirado do Blog da Chitra Sendhil
Com esta receita participo no passatempo Alfabeto Culinario, letra M






Pickle de manga
Ingredientes:
½ kg de manga fresca
5 malaguetas vermelhas, finamente picadas
1 ½ c. de chá de pó de feno-grego
1 c. de chá de cúrcuma
½ c. de chá de assafétida
sal, q.b.
4 c. de sopa de óleo de gergelim
1 c. de chá de sementes de mostarda


1 Lave a manga e corte-a em pedaços pequenos.
2 Coloque no liquidificador e fazer uma pasta grossa, sem necessidade de adicionar água enquanto moer. Retire e reserve.
3 Numa frigideira, adicione 3 c.de sopa de óleo de gergelim, a pasta de manga e o sal. Refogue bem até ficar cozido.
4 Adicione a cúrcuma, as malaguetas, misture bem e refogue por algum tempo.
5 Adicione o feno-grego, misture e desligue o fogão, adicione as sementes de mostarda misturadas com 1 c. de sopa de óleo de gergelim. Deixe arrefecer e guarde em frascos herméticos. Refrigerar e conservar por vários meses. Sirva com arroz de iogurte.


Arroz Indiano de iogurte (Curd rice)
Para: 4 pessoas
Ingredientes:
2 c. de sopa de óleo de sua preferência
2 c. de chá sementes de mostarda
5 folhas de curry
4 malaguetas vermelhas secas
2 malaguetas verdes
4 c. de chá de gengibre, picadinho
um iogurte natural
400 g de arroz cozido
sal q.b.


1 Picar finamente as folhas de caril, malaguetas vermelhas, verdes e o gengibre.
2 Coloque o óleo na frigideira e aqueça até que esteja quente.
3 Adicione os ingredientes picados, as sementes de mostarda e frite cerca de 10 minutos, depois retire a frigideira do lume.
4 Adicione o iogurte e o sal á mistura quente da frigideira e misture bem os ingredientes. Acrescente o arroz cozido e mexa bem novamente.
5 Sirva o arroz imediatamente.







Assafoetida puede ser difícil de encontrar en un supermercado normal, pero lo encontrará en cualquier tienda de productos de especialidad India.
Si no encuentras esta especia puedes reemplazarla con una pizca de ajo o cebolla en polvo.
Este pickle sirve para acompañar curries, flatbread (pan sin levadura), arroz Indio de yogur (curd rice) o mezclarlo al arroz caliente.
La receta de Pickle de mango fue retirada del Blog de Chitra Sendhil






Pickle de mango
Ingredientes:
½ kg de mango
5 chiles rojos, finamente picados
1 ½ cucharaditas de fenogreco en polvo
1 cucharadita de cúrcuma
½ cucharadita de assafoetida
sal, al gusto
4 cucharadas de aceite de sésamo
1 cucharadita de semillas de mostaza


1 Lavar el mango y cortar en trozos pequeños.
2 Meter en la licuadora y hacer un pure espeso, reservar.
3 En una sartén, añadir 3 cucharadas de aceite de sésamo, agregar el pure de mango y la sal, sofreír todo.
4 Añadir la cúrcuma, los chiles, mezclar bien y saltear durante algún tiempo.
5 Añadir el fenogrego y revolver.Se quita del fuego, agregar las semillas de mostaza mezcladaS con 1 cucharada de aceite de sésamo. Dejar enfriar y guardar en frascos herméticos. Refrigerar y conservar durante varios meses. Servir con arroz Indio de yogur.


Arroz Indio de yogur (Curd rice)
Para: 4 personas
Ingredientes:
2 cucharadas de aceite de su elección
2 cucharaditas de semillas de mostaza
5 hojas de curry
4 chiles rojos secos
2 chiles verdes
4 cucharaditas de jengibre, picado
un yogur
400 g de arroz cocido
sal, al gusto


1 Picar finamente las hojas de curry, chiles rojos, verdes y el jengibre.
2 Ponga el aceite en la sartén y caliente.
3 Añada los ingredientes picados, semillas de mostaza y freír unos 10 minutos, retire la sartén del fuego.
4 Añadir el yogur y la sal a la mezcla caliente de la sartén y mezclar todo. Añadir el arroz cocido y mezclar bien de nuevo.
5 Servir el arroz inmediatamente.







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Chocolate brownies with black beans / Brownies de feijão preto / Brownies de frijoles negros

... And I completely agree with Trish."Oh yes, you read it correctly...black beans."
Here's a very nice black bean brownie recipe. It really doesn't involve too much work at all and most of the time is bean soaking (overnight). The part where you cook the cakes takes 20 minutes. You can use a shortcut like using canned beans. Here is my version, I hope you like.




Ingredients:
500 g dried black beans, soaked overnight or canned beans (rinsed)
175 g spelt flour
80 g cocoa powder
3 eggs
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
150 g brown sugar
230 g applesauce
100 g plain yogurt
2 tsp vanilla extract
100 g dark chocolate chips
115 g coarsely chopped walnuts
1 tsp cinnamon
5 cardamom pods, crushed




1 Cook the beans if dried, then rinse them. Put in a food processor with the applesauce and pulse to a mush.
2 Add the eggs, flour, cocoa, baking powder, baking soda, cinnamon, cardamom and brown sugar and pulse to blend in.You may have to stop and scrape down the sides fairly often.
3 Add the yogurt and vanilla and blend, scraping down the sides as necessary. Fold in the chocolate chips and walnuts.Pour into a sprayed or parchment lined pan.
4 Bake in a preheat 200ºC/Gas 5 for 20 minutes. Let cool and slice into squares.






..."Oh sim, leu corretamente ... feijão preto."
Aqui está uma deliciosa e diferente receita de brownies confeccionada com feijão preto que retirei e adaptei do Blog da Trish. Na realidade estes brownies não são nada trabalhosos de fazer, aonde requer mais tempo é no colocar o feijão de molho durante a noite, mas para evitar isto utilize feijão enlatado. Esta é a minha versão, espero que gostem.




Ingredientes:
500 g de feijão preto,colocar de molho durante a noite ou utilize enlatado, enchaguar
175 g de farinha de espelta
80 g de cacau em pó
3 ovos
1 c. de chá de fermento em pó
½ c. de chá de bicarbonato de sódio
150 g de açúcar mascavo
230 g de pure de maçã (applesauce)
100 g de iogurte natural
2 c. de chá de extracto de baunilha
100 g de chocolate negro, lasquinhas
115 g de nozes picadas grosseiramente
1 c. de chá de canela em pó
5 vagens de cardamomo, esmagadas


1 Coza o feijão e passar por água, se estiver a utilizar feijão enlatado, passar somente por água. Coloque o feijão cozido juntamente com o pure de maçã num processador de alimentos e triturar tudo bem.
2 Depois adicione os ovos, a farinha, o cacau, o fermento, o bicarbonato de sódio, canela, cardamomo, açúcar mascavo e misturar tudo bem á mistura de feijão.
3 Adicione o iogurte e a baunilha e misture tudo bem, adicione e envolva com cuidado as lasquinhas de chocolate e as nozes. Coloque a massa numa forma previamente forrada com papel vegetal.
4 Coloque em forno pré-aquecido a 200ºC/Gás 5 durante 20 minutos. Deixe arrefecer e corte em quadrados.






..."Oh, sí, leyó bien ... brownies de frijoles negros."
Esta es una receta de brownies muy buena, que encontre y en el Blog de Trish. Lavar los frijoles y poner a remojar en el agua, es mejor ponerlos a remojo la noche anterior. Poner a hervir en agua hasta que se ablanden, pero puedes utilizar frijoles negros enlatados si lo deseas. Ésta es mi versión, espero que os gusten.




Ingredientes:
500 g de frijoles negros, remojar durante la noche o enlatados (enjuagar)
175 g de harina espelta o escanda
80 g de cacao en polvo
3 huevos
1 cucharadita de polvo para hornear
½ cucharadita de bicarbonato de sodio
150 g de azúcar moreno
230 g de puré de manzana
100 g de yogur natural
2 cucharaditas de extracto de vainilla
100 g chocolate negro, rallado
115 g de nueces picadas
1 cucharadita de canela en polvo
5 vainas de cardamomo, machacadas


1 Dejar los frijoles de remojo un dia nates y antes de cocinarlos quitales esa agua y enjuagalos bien y ponlos a presion. Colocar en un procesador de alimentos con la manzana y triturar bien.
2 Añadir los huevos, la harina, el cacao, polvo de hornear, el bicarbonato de sodio, la canela, el cardamomo y el azúcar moreno, mezclar bien.
3 Añadir el yogur, la vainilla y mezclar bien. Incorporar el chocolate y las nueces y mezclar con cuidado. Se mete la masa en un molde enmantecado y forrado con papel vegetal.
Precalentar el horno a 200°C/Gas 5 y hornear durante 20 minutos. Dejar enfriar y cortar en cuadraditos.





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Steak sandwich / Prego no pão / Sándwich de carne

Searing is a cooking method generally used on meats such as beef, pork, poultry or fish. The idea is to create a caramelized crust by placing the meat on a very hot pan, mesh grill or broiling pan and allowing it to cook at high heat until a dark brown surface appears.
Searing is not the same as charring, which would leave the surface black and burnt-tasting. Instead, the goal is to convert the natural sugars of the meat and any dry seasonings into a crispy outer layer while preserving the juiciness of the internal layer.



Serves 2
Prep 20 mins

Cook time 30 mins + marinating
Ingredients
200 g trimmed skirt of beef
2 garlic cloves , smashed and peeled
small bunch thyme
4 tbsp olive oil
4 slices of bread
½ beefsteak tomato , sliced
3 long leaves Cos lettuce


For the sauce
25 g cocktail gherkins , finely chopped
½ tbsp capers , finely chopped
½ bunch flat-leaf parsley , leaves finely chopped
3 tbsp good-quality mayonnaise
splash Worcestershire sauce
2 shakes Tabasco sauce
½ small red onion, finely chopped



Method
1 Up to 2 days before, place the meat in a dish with the garlic, thyme, 2 tbsp of the olive oil and some freshly ground pepper. Cover and chill until needed. To make the sauce, tip the gherkins, capers, red onion and parsley into a bowl. Add mayonnaise to just bind the ingredients. Season to taste with Worcestershire sauce and Tabasco. Set aside. Heat a pan until very hot and starting to smoke. Remove the meat from the marinade and sear the meat in the pan for about 5 to10 mins until it's really browned and cooked to medium-rare. If the pan isn't big enough, you may need to do one piece at a time. Set the meat aside to rest.
2 Give the pan a wipe with kitchen paper, then place back onto a low-ish heat with the rest of the olive oil. Fry each slice of bread on both sides until crisp and browned, adding a drop more oil to the pan if necessary.
3 When ready to assemble the sandwich, starting with the bottom of the loaf, build up with half the lettuce leaves, then a generous spreading of the sauce, half the tomato, then a layer of sliced steak, finishing with the top of the loaf.
4 Serve the sandwiches with chips and any remaining sauce in a side dish.




O molho Worcestershire, também conhecido como molho Worcester ou molho Inglês, é um condimento líquido fermentado, amplamente usado na culinária, sobretudo na culinária Inglesa. É preparado com vinagre, melaço, xarope de milho, água, chili, molho de soja, pimentão, tamarindo, anchovas, cebolas, cravo-da-índia e alho. É considerado um intensificador de sabor, utilizado em vários pratos, tanto cozinhados como crus; na culinária Inglesa é empregado na preparação da carne de vaca. 'Selar' a carne é um dos processos mais importantes para garantir a maciez e suculência da carne quando o método de preparo for por calor seco (carnes grelhadas, assadas ou fritas em pouco óleo). Selar significa dourar a superfície da carne rapidamente em uma superfície bem aquecida (panela, grelha ou forno) para 'selar' (fechar, encerrar) a superfície, evitando a perda dos sucos naturais da carne e reduzindo o ressecamento. Portanto, espere até que se forme uma 'casquinha' torrada em um lado da carne para então virá-la do outro lado. Dito isto, fica fácil entender porque o hábito tão comum de espetar o bife com um garfo e virá-lo na panela com freqüência, sem deixar que uma superfície fique bem tostada antes de virar, geralmente resulta em um bife seco e bem passado.



Para 2 pessoas Preparação 20 minutos
Confecção 30 minutos + tempo de marinar
Ingredientes
200 g de bife de vaca

2 dentes de alho esmagados e descascados
tomilho, fresco picado
4 c.de sopa de azeite
4 fatias de pão ½ tomate, fatiado
3 folhas de alface

Para o molho
25 g pepinos cocktail em vinagre, picadinhos

½ c.de sopa de alcaparras, finamente picadas
½ ramo de salsa, só as folhas picadinhas
3 c.de sopa de maionese de boa qualidade
molho de Worcestershire q.b.
molho Tabasco, q.b.
½ cebola roxa pequena, picadinha 

1 Marinar a carne durante 2 dias com o alho, tomilho, 2 c. de sopa de azeite e um pouco de pimenta preta recém moída. Cubra e refrigere até necessário. Para fazer o molho, coloque os pepinos, alcaparras, cebola roxa e a salsa numa tigela. Adicionar a maionese e envolver os ingredientes. Tempere a gosto com molho Worcestershire e o Tabasco. Reserve. Aqueça bem uma frigideira até ficar muito quente e começar a fumegar. Retire a carne da marinada e selar a carne por cerca de 5 a 10 minutos. Deixe a carne descansar um pouco.

2 Limpar a frigideira com papel de cozinha, voltar a colocar ao lume baixo com o restante azeite. Frite ligeiramente cada fatia de pão de ambos os lados até ficar crocante.
3 Montar a sanduíche. Coloque em cima de uma das fatias de pão, um pouco de alface, barre com o molho, rodelas de tomate, o bife e a outra fatia de pão.
4 Sirva a sanduíche com batatas fritas e o restante molho.





La salsa Worcestershire conocida también como salsa worcester ó salsa Inglesa es un condimento líquido fermentado usado como saborizante de salsas (sobre todo en la cocina Inglesa). Se elabora a base de vinagre, melaza, jarabe de maíz, agua, chilli, salsa soja, pimentón, tamarindo, anchoas, cebollas, chalotas, clavo de olor y ajo. Se considera un reforzador del sabor empleado en diversos platos, tanto cocinados como crudos, y en la cocina Inglesa se aplica a la carne de vaca. El sellado de la carne suele realizarse generalmente cuando el trozo o pedazo de carne es más bien grande. Para sellar la carne, hay que darle a la misma un golpe fuerte de calor. Puede ser a la parrilla, en grill, o a la plancha o sarten con una pizca de aceite. Hay que hacerlo por todos sus lados. De esta manera se cerrará, formándose una costra fina. Esto evitará que los jugos naturales de la carne se salgan durante la cocción de la misma. Luego de sellarla, se baja el fuego y se cocina normalmente hasta lograr el punto deseado. La carne se sala luego de haberse sellado.



Rinde 2 porciones
Preparación 20 minutos
Tiempo de preparación: 30 minutos + tiempo de marinado
Ingredientes
200 g de carne de ternera

2 dientes de ajo, aplastados y pelados
tomillo fresco picado
4 cucharadas de aceite de oliva
4 rebanadas de pan
½ tomate, rodajas
3 hojas de lechuga

Para la salsa
25 g pepinos cóctel en vinagre, picados

½ cucharada de alcaparras, finamente picadas
½ manojo de perejil, solamente las hojas, picadas
3 cucharadas de mayonesa de buena calidad
salsa Worcestershire, al gusto
salsa Tabasco, al gusto
½ cebolla roja pequeña, picadita

1 Marinar la carne durante 2 días con el ajo, el tomillo, 2 cucharadas de aceite de oliva y un poco de pimienta negra recién molida. Cubra y refrigere. Para hacer la salsa, coloque los pepinos, alcaparras, cebolla y perejil en un tazón. Añadir la mayonesa y envolver los ingredientes. Sazone al gusto con la salsa Worcestershire y Tabasco. Reservar. Calentar bien una sartén. Retire la carne de la marinada y sellar durante unos 5 a 10 minutos.
2 Limpiar la sartén con papel de cocina, y volver a colocarla al fuego lento, añadir el restante aceite de oliva y freír ligeramente las rebanadas de pan por ambos lados hasta que estén crujientes.

3 Para hace el sandwich bastará con distribuir por encima del pan un poco de lechuga, barre con la salsa, rodajas de tomate, carne y para terminar colocar encima la otra parte del pan.
4 Servir el sandwich con patatas fritas y la restante salsa.


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