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Butterscotch whip / Creme Butterscotch / Crema Butterscotch

Voluptuous, billowing and showered with shards of crunchie, this simple pudding is heaven for the young at heart and sweet of tooth. The term butterscotch is also often used, such as in the names of recipes, for the flavours brown sugar and butter together where the actual confection butterscotch is not involved, e.g. butterscotch pudding.


Food historians have several theories regarding the name and origin of this confectionery, but none are conclusive. One explanation is the meaning "to cut or score" for the word "scotch", as the confection must be cut into pieces, or "scotched", before hardening.It is also possible that the "scotch" part of its name was derived from the word "scorch". However, the word was first recorded in Doncaster, in England, where Samuel Parkinson began making the confectionery in 1817. Parkinson's Butterscotch had royal approval and was one of Doncaster's attractions until it ceased production in 1977. The recipe was revived in 2003 when a Doncaster businessman and his wife rediscovered the recipe on an old folded piece of paper inside one of the famous St Leger tins in their cellar.


Dulce de leche in Spanish or doce de leite in Portuguese ("milk jam"), is a milk-based sauce. Found as both a syrup and a caramel candy, it is prepared by slowly heating sweetened milk to create a product that is vaguely similar in taste to caramel. It is also the basis for the elaboration of many sweets and desserts which form part of the classics of the Argentine and Uruguayan cuisine. It is especially popular in Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Uruguay, and various other countries. The French preparation confiture de lait is very similar to the spreadable forms of dulce de leche. There are also similar desserts around all Latin America (such as cajeta in Mexico or manjar blanco in Peru).





Preparation 15 minutes + chilling

Serves 6

250 ml double cream
2 tbsp brandy
450 g dulce de leche, ready made
3 egg whites
2 crunchie bars


1 Whip the double cream and brandy until thick enough to form peaks. Gently fold in the dulce de leche.
2 In another bowl, whisk the egg whites until sift. Carefully fold them into the caramel cream until well combined.
3 Spoon the mixture into six dessert glasses (about 150 ml each) and leave to set in the fridge for several hours.
4 Just before serving, roughly slice or crush the crunchie bars and scatter a little heap on top of each to decorate.



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O Butterscotch é basicamente um creme de caramelo com sabor de brandy ou whiskey - o scotch. Historiadores gastronômicos têm diversas teorias sobre o nome e origem deste creme de caramelo, mas não são conclusivos. No entanto, a palavra foi registada pela primeira vez em Doncaster, na Inglaterra, onde Samuel Parkinson começou a fazer este doce em 1817 e teve aprovação real.


O butterscotch foi uma das atracções de Doncaster até que cessou produção em 1977. A receita foi reavivado em 2003, quando um empresário e sua esposa redescobriram em Doncaster a receita escrita num pedaço de papel bastante velho que estava dobrado dentro de uma das latas na sua adega. O doce de leite é um doce tradicional de vários países da América Latina. Geralmente é feito ao se ferver leite com açúcar, mas também pode ser obtido cozinhando leite condensado por várias horas. É utilizado em rebuçados e outras comidas doces, como bolos, biscoitos ou sorvete.


Em alguns lugares, é comido espalhado em torradas. Também é famoso sua utilização para a preparação de churros. No México, o seu nome é cajeta por associação às pequenas caixas de madeira nas quais o doce é vendido. Nesse país, o doce é feito com metade de leite de vaca e metade de leite de cabra. Recentemente, o doce de leite ganhou popularidade nos EUA, graças ao lançamento de um sorvete de doce de leite pela empresa Häagen-Dazs em 1997. É o terceiro sabor mais vendido pela empresa, atrás apenas de baunilha e de Fudge Ripple. Na França, a confiture de lait é também muito popular, espacialmente na região Normandia. Pode ser aromatizada com avelhanas ou chocolate.







Preparação 15 minutos + refrigeração

Para 6 pessoas

250 ml de natas
2 c. sopa de brandy
450 g de doce de leite (dulce de leche), de compra
3 claras de ovos
2 chocolates crocantes


1 Adicione o brandy ás natas e bata até ficarem firmes. Depois adicione lentamente o doce de leite e envolva tudo bem.
2 Noutra tigela, bata as claras em castelo e cuidadosamente adicione á mistura de doce de leite até ficar tudo bem combinado.
3 Verta esta mistura em taças de sobremesa individuais (cerca de 150 ml cada uma) e colocar no frigorífico durante várias horas.
4 Um pouco antes de servir a sobremesa, esmagar ou partir os chocolates e espalhar sobre os pudins.



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El Butterscotch es básicamente una crema de caramelo con sabor a brandy o whisky. Los historiadores gastronómicos tienen varias teorías sobre el origen y nombre de esta crema dulce, pero ninguna es concluyente. Sin embargo, la palabra "butterscotch" se registró por primera vez en Doncaster, Inglaterra, donde Samuel Parkinson comenzó a hacer esta crema en 1817. El butterscotch fue uno de los atractivos de Doncaster hasta que cesó su producción en 1977. La receta fue revivida en 2003, cuando un hombre de negocios y su esposa en Doncaster redescubrierón la receta escrita en un viejo pedazo de papel doblado que estaba dentro de uno de las latas en su bodega.







Preparación 15 minutos + refrigeración

Nº de cubiertos 6

250 ml de nata
2 cucharadas de brandy
450 g de dulce de leche, de compra
3 claras de huevo
2 chocolates crujientes


1 Añadir el brandy a la nata y batir hasta montar. Luego añadir lentamente el dulce de leche y mezclar bien.
2 En otro bol, montar las claras en castillo y añadir cuidadosamente la mezcla de dulce de leche hasta que todo esté bien combinado.
3 Colocar esta mezcla en tazas de postre individuales (150 ml cada una) y refrigerar por varias horas.
4 Justo antes de servir el postre, trozear los chocolates y repartidos por encima de las cremas.

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