Recent Posts

Banana tarte tatin / Tarte de banana

Sticky and moreish tarte tatin. It may seem a little daunting having to flip the tarte but it`s actually a very simple dessert to make. Always keep a few extra bananas just in case yours are a bit smaller than the ones I used to make this tarte. You can use a flan or Victoria sponge tin to make this banana tatin.




Ready in 1 hour
Serves 6-8
50 g unsalted butter
100 g golden caster sugar
230 g puff pastry
6 firm bananas
ice cream or crème fraîche, to serve

1 Preheat the oven to fan 200C/conventional 220C/gas 7. Melt the butter in a deep, heavy based 20cm frying pan (one that goes in the oven). Stir in the sugar and cook over a medium heat for about 5 minutes until the butter and sugar turn into a golden caramel. Take the caramel off the heat and leave to get cool, but not firm.
2 Meanwhile, unroll the puffy pastry onto a floured surface and cut into a 24cm disc.
3 Lay the pastry disc on top of the bananas and tuck the edges down the sides of the pan. Bake the tarte for 20-25 minutes in the oven until the pastry is golden brown. Leave to cool for about 5 minutes before turning out.
4 To turn the tarte out, put and upturned, large plate on top of the pastry. Spread your hands across the plate to get a good gripe. Quickly flip the pan upside down and then carefully lift it off. The caramelised bananas should now be facing up. Serve slices of the tarte with vanilla ice cream or a good dollop of crème fraîche.




Esta tarte é de pedir por mais. Compre mais de 6 bananas para fazer a tarte porque o tamanho da banana varia bastante. Não convém utilizar bananas muito maduras, quanto mais riginhas melhor. Eu normalmente uso uma forma de pyrex 25cm para fazer esta tarte. Se não quizer fazer o açucar caramelisado, compre-o já feito em garafinhas e utilize na confecção da tarte.
Esta tarte pode ser feita com quatro sabores diferentes, maça, pêra, ameixa ou banana. Todos eles são excelentes.

Feita numa hora
Para 6-8 pessoas
50 grs de manteiga sem sal
100 grs de açucar amarelo refinado
230 grs de massa folhada
6 bananas
gelado de baunilha or crème fraîche para servir

1 Aqueça o forno a 200C/gas 7. Para fazer o açucar caramelisado, derreta a manteiga numa frigideira e a seguir adicione o açucar, mexa tudo muito bem a lume médio durante 5 minutes. Retire o caramelo liquido do calor e deixe repousar um pouquinho.
2 Estenda a massa e faça uma circumferência de 30cm.
3 Barre o pyrex com caramelo liquido, a seguir coloque as bananas e tape com a massa folhada. Meta as partes de fora da massa para dentro do pyrex e leve ao forno durante 20-25 minutos, até a massa folhada começar a ficar douradinha. Retire do forno e deixe descansar durante 5 minutos.
4 Coloque um prato por cima da massa e dê a volta ao pyrex, vai ficar com as bananas voltadas para cima.
Sirva a tarte ás fatias com gelado de baunilha ou crème fraîche.


Print / Imprimir receita

1 comments:

mar said...

¡Que rica Ana! sencillita como a mí me gustan, tomo nota, besitos

Post a Comment

Many thanks for taking the time to visit Magic Flavours and more than that, being caring enough to write me yours comments, views and suggestions.
Thanking you all and please come back again x

Muito obrigado pelo tempo tomado em visitar Magic Flavours e para além disso a cortesia que tiveram ao deixar-me as vossas opiniões e sugestões que eu adoro lêr.
Voltem sempre x

Muchas gracias por tomarte el tiempo en visitar Magic Flavours y por la cortesía de dejarme tus opiniones y sugerencias que me encantan leer.
Hasta pronto x

There was an error in this gadget