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Sweet potato soup / Sopa de batata doce / Sopa de boniato

I just love spicy soups, so I have decided to make this lovely sweet potato soup with a hint of curry paste and any leftovers can be reheated for lunch next day. To serve this soup I suggest two different toppings, I hope you enjoy them. Make tasty crisps from wedges of sweet potato or top it with yogurt with chopped fresh mint.




Takes 40 minutes
Serves 6
100 g red lentils (no need to soak)
1 onion, chopped
knob of butter
1 garlic clove, finely chopped
1 tbsp curry paste (use your favourite)
500 g orange sweet potatoes, peeled and cut into cubes
500 g floury potatoes, peeled and cut into cubes
1.5 L hot vegetable stock
Yogurt topping
142 ml pot natural yogurt
2 tbsp chopped fresh mint
Sweet potato crisps
wedge of sweet potato, peeled
125 ml olive oil
sesame seeds

1 Cook the lentils in boiling water for 10 minutes. Cook the onion in the butter for 8 minutes until softened and beginning to brown. Stir in the garlic, curry paste and both potatoes. Cook for 5 minutes, stirring.
2 Drain the lentils. Add to the potatoes with the stock and cook for 20 minutes until the potatoes are fully cooked. Whizz in a blender until smooth. Return to the pan, season to taste and heat through.
3 To make the yogurt topping, stir the mint into the yogurt and season to taste. Ladle the soup into bowls and swirl in th yogurt.
4 Using a swivel-blade potato peeler, pare long strips off the potato. Heat the oil in a small saucepan and fry the strips in batches for 2 minutes, until crisp. Drain on kitchen paper. Ladle the soup into bowls, top it with the sweet potato crisps and garnish each portion with sesame seeds and coriander or parsley leaves.


Eu adoro sopas com um bocadinho de picante, mas se optar por fazer esta receita pode perfeitamente optar por omitir a pasta de caril. Servi a sopa de duas maneiras diferentes, espero que goste das sugestões. Faça estaladiças tiras de batata doce or sirva com iogurte natural e hortelã pimenta picada.

Confecção 40 minutos
Para 6 pessoas
100 grs lentilhas vermelhas (não há necessidade de colocar de molho)
1 cebola, picada
1 colher de sopa de manteiga
1 dente de alho, finamente picado
1 colher de sopa de pasta de caril (use o seu favorito)
500 grs batatas doces, descascadas e cortadas em cubos
500 grs de batatas, descascados e cortadas em cubos
1,5 L de caldo de vegetais
Para servir com o iogurte
142 ml iogurte natural
2 colheres de sopa hortelã pimenta fresca, picadinha
Para servir com as tirinhas de batata doce
uma batatinha doce, descascada e cortada ás tirinhas fininhas
125 ml azeite de oliva
sementes de gergelim ou sésamo

1 Coza as lentilhas em água e sal durante 10 minutos. Frite a cebola na manteiga durante 8 minutos, adicione o alho, a pasta de caril e ambas as batatas, deixe cozinhar durante 5 minutos.
2 Escoê as lentilhas. Adicione o caldo de vegetais ás batatas e cozinhe durante 20 minutos ou até as batatas estarem cozidas. Depois triture tudo muito bem.Verifique de sal.
3 Para servir a sopa com o iogurte, misture o iogurte com a hortelã e tempere de sal e pimenta preta de moínho.
4 Para servir com as tirinhas de batata doce, aqueça o azeite e frite as tirinhas de batata até ficarem douradinhas e estaladiças. Sirva a sopa decorada com as tirinhas de batata doce, as sementes de sésamo e umas folhinhas de salsa ou coentros.




Me gustan las sopas con un poquito de picante, pero si elige hacer esta receta puede muy bien optar por omitir el curry. Sugiero dos maneras diferentes de servir la sopa, con crujientes tiritas de boniato o con yogur y menta bien picadita.

Tiempo de preparácion 40 minutos
Rinde 6 porciones
100 gr de lentejas rojas
1 cebolla, picada
1 cucharada de mantequilla
1 diente de ajo, picadito
1 cucharada de salsa de curry (de su preferencia)
500 gr de boniato o papa dulce, pelado y cortado en cubitos
500 gr de patatas, peladas y cortadas en cubitos
1.5 L de avecrem de vegetales
Para servir con yogur
142 ml de yogur natural
2 cucharadas de menta fresca, bien picadita
Para servir con las tiritas de boniato
1 boniato, pelado y cortado en tiritas
125 ml de aceite de oliva
semillas de sésamo

1 Coza las lentejas en agua y sal durante 10 minutos. Fría la cebolla en la mantequilla durante 8 minutos, añadir el ajo, el curry las patatas y el boniato, dejar cocer durante 5 minutos.
2 Escoê las lentejas. Añadir el avecrem de vegetales a las patatas y el boniato, cocinar durante 20 minutos o hasta que este todo bien cocido. Después triture muy bien.
3 Se desea servir la sopa con yogur, mezclar el yogur con la menta y sazonar con sal y pimienta.
4 Para servir con el boniato, calentar el aceite y freír las tiritas de boniato hasta que queden crujientes. Decore la sopa con el boniato, semillas de sésamo y perejil o cilantro.





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4 comments:

SANDRA S said...

BELA SOPITA PODES QUERER, MUITO BOM ASPECTO, É PICANTEZINHA AINDA MELHOR. BEIJINHOS

mar said...

¡Que rica esta sopa Anita! hoy hice tu pollo agridulce y les gustó mucho en casa, así que con calabaza no he cocinado nunca, creo que la probaré, besitos.

LesLie said...

Hola Ana!Que bonita te quedó la sopa,en cuanto pueda la haré para ver que tal me sale.Un saludo!

Alegna said...

Esta sopita vai ficar na lista de espera para quando aparecerem as batatas doces... que aqui só no Inverno!

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Many thanks for taking the time to visit Magic Flavours and more than that, being caring enough to write me yours comments, views and suggestions.
Thanking you all and please come back again x

Muito obrigado pelo tempo tomado em visitar Magic Flavours e para além disso a cortesia que tiveram ao deixar-me as vossas opiniões e sugestões que eu adoro lêr.
Voltem sempre x

Muchas gracias por tomarte el tiempo en visitar Magic Flavours y por la cortesía de dejarme tus opiniones y sugerencias que me encantan leer.
Hasta pronto x