The tomato soup is wonderful just as it is, but if you want to jazz it up a bit, try it with Guacamole Salsa, and to make it even better I made this soup with my own home grown tomatoes.
Serves 6
1.25Kg ripe tomatoes
1 medium onion, chopped
1 small carrot, chopped
1 celery stick, chopped
2 tbsp olive oil
2 tsp tomato purée
a good pinch of sugar
2 bay leaves
1.2 litres hot vegetable stock (4 tsp bouillon or 2 stock cubes)
1 If the tomatoes are on their vines, pull them off. Now cut each tomato into quarters and slice off any hard cores.
2 Spoon the oil into a large pan over a low heat, then tip in the onion, carrot and celery and mix them together. Still with the heat low, cook the vegetables until they`re soft, this should take about 10 minutes.
3 Squirt about 2 tsp of tomato purée, then stir it around so it turns the vegetables red. Sprinkle a good pinch of sugar and a little black pepper, then throw the tomatoes into the pan with the bay leaves. Stir to mix everything together, put the lid on the pan and let the tomatoes stew over a low heat for 10 minutes until they shrink down in the pan and their juices flow nicely.
4 Slowly pour in the stock, stirring at the same time to mix it with the vegetables. Turn up the heat until everything is bubbling, then turn the heat down to low again and put the lid back on the pan. Cook gently for 25 minutes, stirring a couple of times.
5 Remove the pan from the heat, take the lid off and fish out the bay leaves and throw them away. Blitz the soup until smooth.
6 Reheat the soup again and taste a spoonful and add a pinch or two of salt if you think the soup needs it, plus more pepper and sugar if you like. Ladle into bowls and serve.
For the Guacamole Salsa: Finely dice 2 avocados. Place in a bowl and mix thoroughly with 1 finely chopped green chilli, 1 tbsp of chopped fresh coriander and the juice of 1 lime.
Como manda a tradição no inicio de cada Primavera planto tomates na estufa do meu jardim. Hoje apanhei os que estavão mais madurinhos e decidi então fazer este creme de tomate que servi com Guacamole.
Serves 6
1.25 Kg de tomates maduros
1 cebola média. picada
1 cenoura pequena, picada
1 pé de aipo, picado
2 colheres de azeite de oliva
2 colheres de chá de tomate concentrado
uma pitada de açucar
2 folhas de louro
1.2 litros de caldo de vegetais, feito com 2 cubos
1 Corte os tomates aos quartos.
2 A lume brando coloque um tacho com um fio de azeite, adicione a cebola, a cenoura e o aipo e deixe alourar durante uns 10 minutos. Mexa de vez em quando para não deixar pegar os vegetais.
3 Adicione o tomate concentrado aos vegetais e envolva bem depois junte os tomates com uma pitada de açucar, pimenta preta de moinho e as folhas de louro. Tape o tacho e deixe apurar durante 10 minutos.
4 Agora deite o caldo de vegetais, levante a força do lume para ferver e mexa bem, depois volte a baixar o lume, tape novamente o tacho e deixe cozinhar a lume brando durante 25 minutos.
5 Retire o tacho do lume e jogue fora as folhas de louro. Com a ajuda da varinha mágica pique tudo até obter o creme de tomate.
6 Depois leve de novamente o tacho ao lume, verifique se o creme está bom de sal e adicione um pouquinho mais de pimenta e açucar se achar necessário. Está pronto a servir.
Para fazer o Guacamole vai necessitar:
2 peras abacate, cortadas aos pedacinhos
1 cebola vermelha, picada
1 malagueta vermelha ou verde, picada
1 colher de sopa de coentros, picados
Sumo de 1 lima
Coloque os ingredientes todos num tigela e misture bem.
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1 comments:
Bela sopa de tomates!!Os tomates caseiros deram bons frutos.. beijos
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Many thanks for taking the time to visit Magic Flavours and more than that, being caring enough to write me yours comments, views and suggestions.
Thanking you all and please come back again x
Muito obrigado pelo tempo tomado em visitar Magic Flavours e para além disso a cortesia que tiveram ao deixar-me as vossas opiniões e sugestões que eu adoro lêr.
Voltem sempre x
Muchas gracias por tomarte el tiempo en visitar Magic Flavours y por la cortesía de dejarme tus opiniones y sugerencias que me encantan leer.
Hasta pronto x