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Orange cake / Bolo de laranja

This upside-down orange cake is a luscious and sophisticated dessert.
Serve it with warm custard, chilled crème fraîche or mascarpone.



Ready in 1-1¼, including 40 minutes baking time
Serves 6
4 large oranges
85 g golden caster sugar
vanilla custard, chilled crème fraîche or mascarpone to serve
For the cake
100 g butter, softened
175 g golden caster sugar
2 eggs
1 tsp vanilla extract
142 ml carton soured cream
140 g plain flour
1 tsp baking powder

1 Finely grate the zest of one orange and set aside. Squeeze the juice from this and a second orange, tip into a measuring jug and top up with cold water to 175 ml. Set aside.
2 Cut the tops and bottoms off the remaining 2 oranges and discard, then slice the oranges horizontally into thin rounds.
Remove as many pips as you can, then put the slices into a frying pan and cover with cold water. Bring to the boil and simmer for 5 minutes, then drain.
3 Now return the orange slices to the pan, pour in the measured juice and water and simmer for 5 minutes or until the slices are soft. Remove from the pan with a slotted spoon, then set aside to cool. Meanwhile, add the sugar to juices in the pan and heat gently until dissolved. Increase the heat and cook for 4-5 minutes to make a slightly thickened syrup. Remove from the heat.
4 Arrange the orange slices in the bottom of a greased 20 cm round cake tin (about 5 cm deep and not loose-bottomed). Pour two-thirds of the syrup evenly over the slices (keep the rest in the pan) and set aside while you make the cake.
5 Preheat the oven to fan 160C/ conventional 180C/ gas 4. Beat the butter and sugar in a bowl until light and fluffy. Tip in the eggs, vanilla extract, reserved orange zest and the soured cream and beat again until smooth. Sift together the flour and baking powder, then fold into the mixture using a metal spoon.
6 Spoon the cake mixture over the oranges and syrup and spread evenly with the back of a spoon. Bake for 40 minutes until pale golden and a skewer inserted into the centre comes out clean. Run a knife around the edge of the cake to loosen it from sides, then leave it in the tin for 5 minutes before turning out on to a plate. Reheat the reserved syrup so its runny, then drizzle over the cake. Serve.


Este é um bolo vibrante e que se derreta na boca.
Sirva com natillas, crème fraîche ou mascarpone.

Confecção 1-1¼, incluindo 40 minutos no forno
Para 6 pessoas
4 laranjas
85 grs de açucar amarelo refinado
natillas, crème fraîche ou mascarpone, para servir
Para o bolo
100 grs de manteiga, derretida
175 grs de açucar amarelo refinado
2 ovos
1 colher de chá de extracto de baunilha
142 ml de natas azedas (soured cream, crema agria)
140 grs de farinha sem fermento
1 colher de chá de fermento em pó

1 Raspe uma laranja e faça sumo da mesma. Guarde as raspas. Esprema uma segunda laranja e coloque o sumo das duas laranjas num recipiente, vai necessitar á volta de 175 ml, se o sumo das duas laranjas não atingir a medida necessária coloque o resto em água e ponha de lado.
2 Corte as duas restantes laranjas ás rodelas. Retire as pevides e coloque as rodelas de laranja numa frigideira, cubra com água fria, levante fervura e coza a lume brando durante 5 minutos, escorra a água.
3 Volte a colocar as rodelas de laranja dentro da frigideira e verta o sumo das laranjas, volte a cozinhar mais uma vez a lume brando durante 5 minutos. Retire as rodelas de laranja da frigideira, adicione o açucar ao sumo, levante fervura e mexa durante 5 minutos até obter xarope do sumo. Retire a frigideira do lume.
4 Unte uma forma para bolos de 20 cm com fundo fixo e coloque as rodelas de laranja dentro. Verta dois terços do xarope por cima das rodelas de laranja e reserve o resto.
5 Aqueça o forno a 180C/ gas 4. Bata o açucar com a manteiga até obtêr uma mistura leve e amarela clara. Adicione os ovos, o extracto de baunilha, as raspas de laranja e as natas azedas e volte a bater tudo muito bem.
Adicione a farinha e o fermento, envolva tudo muito bem.
6 Coloque a mistura por cima das rodelas de laranja. Leve ao forno durante 40 minutos. Depois retire o bolo do forno e cuidadosamente passe uma faca á volta da forma para soltar o bolo dos lados. Deixe repousar durante 5 minutos, depois virta a forma sobre um prato. Volte a aqueçer o xarope que reservou e deite sobre o bolo. Está pronto a servir.


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3 comments:

Anonymous said...

RIQUÍSSIMO! "BELO" DEVE SER, A BOCA ATE AGRADECE!! UM ASPECTO FANTASTICO, BEIJOS MANA

La casita de Mar said...

¡Que pinta tan rica Ana! me encanta, adornado con la naranja queda precioso, besitos.

Angela Oeiras said...

Ummm tem um aspecto divinal!!!

Mas natas agrias aqui também não hà... :(

Tou tramada!

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Many thanks for taking the time to visit Magic Flavours and more than that, being caring enough to write me yours comments, views and suggestions.
Thanking you all and please come back again x

Muito obrigado pelo tempo tomado em visitar Magic Flavours e para além disso a cortesia que tiveram ao deixar-me as vossas opiniões e sugestões que eu adoro lêr.
Voltem sempre x

Muchas gracias por tomarte el tiempo en visitar Magic Flavours y por la cortesía de dejarme tus opiniones y sugerencias que me encantan leer.
Hasta pronto x